Příprava masa je kapitola sama pro sebe. Kuřecí, vepřové a hovězí, ale také rybí, které milovníci zdravého životního stylu mají asi na prvním místě. Zejména pokud jde o mořské ryby, jejichž tuk je velmi kvalitní a lehce stravitelné maso má pak mnoho dalších výhod. Chuťové pohárky, pozor! Tady přichází zážitek, se kterým si zamilujete každou rybí specialitu. Stačí totiž jen pár kapek olivového oleje s přídomkem extra panenský. Jistě, jen tolik je nutné, abyste si pochutnali vskutku na jedničku s hvězdičkou.
Jak ugrilovat tu nejlepší pražmu pod sluncem?
Na první příčce je olivový olej, ať už připravujeme snad jakékoliv maso. Skvělá vepřová panenka, ale také grilovaná ryba, co byla před chvílí vylovena z moře. Pravda, tuhle vymoženost v českých zemích nemáme, ale i tak k nám dorazí rybí maso v čerstvém stavu. Pochutnat si tedy můžeme na všem, co nám okolní svět nabízí, nakonec i taková pražma je obecně dobře dostupná – nejen finančně. A fakt, že ji milovali gurmáni jako Řekové, už jen dokresluje její skvělou pověst. Je lehoučká jako pírko, jen se rozplývá na jazyku a jestli máte dietu, nejde o hřích, byť nějaké kalorie samozřejmě má, ty se rozhodně do podkožních tukových polštářků nepromítnou. Letní jídlo, které zasytí a dodá energii aneb pražma na grilu, nechejte si tedy chutnat!
Inspiraci hledejte klidně na více frontách
Nemusí jít jen o ryby, specialit přeci najdeme celou řadu – stačí se dobře rozhlédnout a poznat, co vše se dá s olivovým olejem v kuchyni dělat. Recepty podnítí fantazii a donutí vás uvažovat příště zase trochu jinak. Proč si dělat starosti s nedělním obědem a vymýšlet něco složitého? Dnešní svět je sám o sobě složitý dost, tak si udělejte pro jednou velmi lehké a dobře stravitelné jídlo, jako je třeba hráškový krém nebo ryze španělská specialita, kterou znají všichni fandové seriálu Červený trpaslík, tedy polévku gazpacho. A pozor, překvapení, podává se studená! Ohřívat si rajčatový krém, nebylo by to vlastně i trochu divné?